Wat is dichroide glas?
Dichroide of dichroic spreek je uit als Di-chro-ik. Vertaald vanuit het Grieks betekend het Di= Twee, Chroma= kleur oftewel tweekleurig. Dichroide is de speciale coating die is aangebracht op het glas vandaar de benaming "Dichroide glas". Dichroide glas heeft een gloed die veranderd afhankelijk van de lichtinval. Je kunt je voorstellen dat het vrij lastig is om dit vast te leggen op één foto. Hieronder een aantal foto's genomen van een Luxe glashanger genomen vanuit diverse invalshoeken. Je kan hier mooi zien hoe het licht wordt gereflecteerd door het glas. Een prachtig kleurenspel wat deze hangers maakt tot ware eyecatchers!
dichroide glas de verandering in gloed bij luxe glashangers

Hoe wordt dichroide glas gemaakt
Verschillende dunne lagen metaaloxiden (goud, zilver, titanium, chroom, magnesium) worden in een speciale vacuumruimte door elektronen verdampt. De damp stijgt op en hecht zich aan het glas in de vorm van een kristallaag. Vaak bevat het glas meerdere lagen metaaloxiden, soms wel tot 30 lagen. Elke plaat dichroide glas heeft exact dezelfde lagen metaaloxiden. Het is het aantal lagen dat de kleur bepaald van het glas. De techniek en apparatuur om dichroide glas te verkrijgen is high-tech en zeer kostbaar en dat maakt dit glas ook vrij prijzig in aanschaf. Denk hierbij al gauw aan 200-400 euro (groothandel) voor een klein plaatje glas van 40 x 40 cm.

Soorten dichroide glas
Het dichroide glas dat beschikbaar is voor de glaskunstenaar is vaak opaal zwart gecoat dichroide glas of helder gecoat dichroide glas. Daarnaast zijn er effen gekleurde dichroide glasplaten, maar er is ook dichroide glas in diverse structuren, met tekeningen in het glas of bepaalde patronen. Daar komt bij dat dichroide glas ook prachtig te verwerken is met andere kleuren/soorten glas waardoor er eindeloos veel mogelijkheden ontstaan! Hieronder zie je verschillende plaatjes dichroide glas in allerlei varieteiten.
dichroide glas in alle kleuren en soorten

Toepassingen van dichroide glas
Dichroide glas werd oorspronkelijk gemaakt voor de NASA ruimtevaart industrie voor onder andere de satelliet spiegels. Tegenwoordig wordt dichroide glas ook gebruikt voor andere toepassingen, bijvoorbeeld in de architectuur voor gebruik in gebouwen, fonteinen, looppaden, muren, badkamers etc. De uitstekende eigenschappen van dichroide glas en de zeer hoge temperaturen waaronder het verwerkt kan worden maakt dat dichroide glas ook geschikt is voor toepassingen in de glaskunst. Bijvoorbeeld in de glasfusing voor het maken van sieraden, accessoires, lampen, schalen en andere kunstobjecten. 

In het glasatelier van Glashangers wordt dichroide glas gebruikt voor:
zwarte dichroide glashanger met paarse en roze accenten armband met dichroide glas gemaakt oorbellen met dichroide glas
 Luxe Glashangers                 Armbanden                   Oorbellen

glazen ring met dichroide glas broche speld met dichroide glasManchetknopen handgemaakt van dichroide glas
         Ringen                              Broches                         Manchetknopen
zwarte glazen schaal met dichroide glas     glazen vogel suncatcher van dichroide glas
                Schalen                    Suncatchers/raamhangers

en diverse andere glasfusing objecten ter decoratie van huis & tuin!